FELELŐSEN MAGADÉRT

Ti kérdeztétek! – Biztos, hogy hízunk menopauza idején?; Hormonális fogamzásgátlók – mi alapján válasszunk?

Egyre többen látogatjátok FEME Fogadóóra sorozatunkat, ahol hétről hétre foglalkozunk a női egészséget érintő legfontosabb témákkal. Szakértőink többek között beszéltek már a meddőségről és a krónikus stressz okozta egészségügyi problémákról is. A hormonokkal kapcsolatos Fogadóóra kapcsán nagyon sok kérdést küldtetek, ezért az élő beszélgetés mellett most cikkünkben két, a hormonokkal kapcsolatban gyakran felmerülő dilemmára adunk választ szakértőnk, Dr. Katona Renáta, a FEME szülész-nőgyógyászának segítségével.

FEME0624

Miért hízom menopauza idején? Ugyanannyit eszem mégis egyre többet mutat a mérleg!

„Biztosan tapasztalta mindenki, hogy kamaszkorban szinte bármennyit ehetünk, nem hízunk. A bevitt étel energiája a csontozat fejlődéséhez és az izomműködéshez kell, és ehhez borzasztóan sok energia szükséges. Aztán mikor elértük a megfelelő magasságot stb.., akkor megváltozik a szervezet energiaigénye is, ami folyamatosan igazodik az adott kornak megfelelő működéshez. Menopauza idején, ötvenéves korunk körül, már nem áll fenn a terhesség lehetősége, elmarad a menstruáció, így ehhez a folyamathoz már nem kell a szervezetnek energiát termelni, például nem kell felépítenie a méh nyálkahártyáját. Olyan hormonális változások történnek a testben – például csökken az ösztrogén, progeszteron szintje – amelyek miatt csökken az anyagcserénk is. Vagyis, hiába eszünk ugyanannyit, nem használ fel a szervezetünk annyi kalóriát. Ráadásul az izomtömeg is csökken, ami szintén negatív hatással van az anyagcserére. Az úgynevezett metabolikus ráta jelzi, hogy mennyi energiát igényel a szervezet a megfelelő működéshez. Ez a ráta a termékeny periódushoz képest akár 20%-kal is csökken a menopauzakor. Vagyis: ha ugyanannyi mennyiséget eszünk, mint régen – még egy falattal sem többet –, azt látjuk, hogy sajnos bizony jönnek fel a kilók. Ráadásul a legtöbb nő esetében egy hasi típusú elhízás jelentkezik. Ahhoz, hogy a lerakódott zsír miatt ne jelentkezzen semmilyen betegség és megőrizzük egészségünket, muszáj változtatni az életmódunkon. Együnk kevesebbet, valamint több fehérjét és több rostot fogyasszunk! Emellett intenzívebb és gyakoribb kardió típusú mozgásformát érdemes választani, ilyen például a futás.”

Vannak olyan fogamzásgátló készítmények a fogamzásgátló tablettákon kívül, amelyek hormont tartalmaznak?

„Erről mindenképp konzultáljunk a nőgyógyászunkkal, ugyanis minden módszernek megvan a maga előnye, valamint a hátránya is. Ráadásul az egészségünk, személyiségünk figyelembevételével érdemes erről dönteni. De jó ha tudjuk, hogy tabletta mellett létezik a

  • hüvelygyűrű, amelynek hormonjai a hüvely hámján keresztül szívódnak fel. Azért szeretik sokan, mert a hormonok szervezetbe jutása garantált; ha megy a hasunk vagy hányunk, akkor is felszívódik, míg a tablettánál ez nem így van. Illetve a feledékenyebb nők számára lehet még ideális. Léteznek még a
  • méhüregbe felhelyezett hormonleadó rendszerek Ezt három-öt éves időtartamra lehet igénybe venni. Ez jól szabályozza a menstruációs vérzés mennyiségét is.
  • Hormontartalmú fogamzásgátló injekció beadására is van lehetőség, ezt három havonta kell megismételni és negyven felett is adható, és csökkenti a bőséges vérzést menstruáció alatt.
  • Az angol nők körében elterjed a felkarra, a bőr alá helyezett fogamzásgátló implantátum, amely nem tartalmaz ösztrogént.”
Ha maradtak Bennetek még kérdések, írjatok nekünk nyugodtan a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre, szakértőink szívesen válaszolnak egyéni kérdésekre is!

 

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.