FELELŐSEN MAGADÉRT

Mikor a menstruációs óránk össze-vissza jár

shutterstock 1087922357Nem kell aggódnunk, ha a nővé érés kezdetén még nem áll be óramű pontossággal 28 naponta a menstruációnk. Akár évek is eltelhetnek, míg a ciklus rendeződik, nagyjából 18 éves kor után kell orvost felkeresni, amennyiben addigra sem vált rendszeressé a menstruáció. Amennyiben valakinek a nagykönyvben megírt 28 helyett 25-34 naponta jön meg, nem kell aggódnia. Ha azonban ennél is nagyobb kilengéseket tapasztal, érdemes orvoshoz menni, illetve elgondolkodni azon, mi is lehet a rendszertelen menstruáció oka.

Stressz, táplálkozási zavarok, vagy csak rendszertelen és rossz étkezés, mióma, ciszta, vagy policisztás petefészek is okozhatja a zavarokat. A peteérést serkentő hormonok érzékenyen reagálnak a külső hatásra, így arra is, ha nehéz időszakon vagy túl, folyamatosan nyomás ér, tartósan idegeskedsz valami miatt. Ugyanígy megzavarja a rendszertelen étkezés, vagy étkezési zavar, a bulémia, vagy anorexia, túlzottba vitt fogyókúra, bármelyik szinte teljesen biztos, hogy rendszertelen menstruációhoz vezet. Ha ésszerűtlenül megvonjuk a szervezettől a szükséges tápanyagokat, vitaminokat, gyakorlatilag garantált a rendszertelen menstruáció. shutterstock 767096461Sokszor azonban a rendszertelen menstruáció sokkal komolyabb bajra utal, ezért sem érdemes félvállról venni a problémát. Petefészekciszta akkor alakul ki, ha a megérett petesejt nem lökődik ki a tüszőből. Ekkor rendellenes, akár 5-10 centiméter átmérőjű képződmény alakul ki. Ez hormont termel, és befolyásolja a ciklust. Felszívódhat magától, azonban előfordulhat, hogy kisebb műtétre van szükség. A rendszertelen menstruáció oka lehet a mióma is. Ez jóindulatú daganat, amely erős hasi görcsöket és vérzést okoz. A szervezet ösztrogéntúlsúlya miatt kialakuló miómát általában fogamzásgátlóval lehet szabályozni, és ha nem elégséges, akkor kell az orvosi beavatkozás, amely kirívóan súlyos esetben a méh eltávolítását is magával hozhatja. Ugyancsak jóindulatú daganat a méhpolip, amely rendszertelen vérzést okozhat. Idővel akár meddőséghez is vezethet, ám a modern orvostudománynak köszönhetően már műtét nélkül, endoszkópos eljárással eltávolítható.

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.