FELELŐSEN MAGADÉRT

Miért fontos a menstruációs napló?

 

Kiemelkedő jelentősége van annak, hogy lejegyezzük a menstruációnkkal kapcsolatos legfontosabb pozitív, negatív tüneteket, körülményeket.  A rendszeresen, pontosan, okosan vezetett menzesz naptár egyrészről hatalmas segítség, hogy ha bármi rendellenesség jelentkezne, akkor az valóban feltűnjön Neked, valamint az orvos is így tud pontosabb diagnózist felállítani. Amennyiben, valaki babát tervez, akkor ez egyenesen kikerülhetetlen.

Dr. Katona Renáta, a FEME nőgyógyász szakértője felhívta a figyelmet arra, hogy hihetetlenül nagy jelentősége van annak, hogy megismerjük a menstruációnkat, hiszen ez sok mindent elárul az egészégünkről. Ráadásul, ha tisztában vagyunk a ciklusunkkal, könnyebben megérthetjük önmagunkat is! Mindehhez viszont elengedhetetlen, hogy „naplózzuk”, mi történik a testünkkel.

Mi az első nap?

Talán azt sokan tudják, hogy a menstruáció első napját mindenképpen le kell jegyezni. Viszont az, hogy honnan is számoljunk pontosan, további magyarázatra szorul. Azt a napot kell megjelölnünk, amikor élénk színű friss piros vérzést tapasztalunk. Az ezt megelőző barnás pettyező vér távozása a premenstruációs szakaszhoz tartozik, vagyis: nem a menstruáció kezdete! Viszont érdemes figyelnünk arra, hogy ez csupán két-három napig tarhat, utána már élénk pirossá kellene, hogy „változzon” a vérzés. Amennyiben ez a szakasz egy hétig is eltart, az már a testi működés zavaráról tanúskodik, és fel kell keresnünk a nőgyógyászunkat. Ha a piros vérzés az esti órákban történik először, akkor azt 0. napként érdemes jelölni, és a következő reggel lesz majd az 1. nap.

shutterstock 649229746

Megjegyzések – minden információ mehet!

Érdemes megjegyzéseket írni a havi vérzésünkhöz. Fájt-e a hasunk? Hol éreztük a fájdalmat, pontosan melyik oldalon, melyik területen, mikor? Mindenképp figyeljünk arra, hogy tapasztalunk-e alvadékos vérzést, hiszen ez a mióma és az endometriózis egyik tünete is lehet, ahogy a szokásosnál erősebb vérzés is. Ezt leginkább onnan vehetjük észre, ha több tampon vagy betét használata szükséges a megszokottnál. Fontos, hogy bátran, őszintén jellemezzük hangulatunkat, lelkiállapotunk változását is! Így előre látható majd mire számíthatunk, illetve a nőgyógyásznak is jól jön majd minden adat. Például a szorongás is lehet egy nőgyógyászati betegség jele.

„Minél több információnk van a páciensünk állapotáról, mi orvosok annál jobban tudunk segíteni. Sokszor előfordul az, hogy hiába kérdezem, hogy a menstruáció kezdetén vagy a vége felé fájt-e az illető hasa; vagy sportolás után, közben; esetleg reggel vagy este ­– nem igazán tud erre válaszolni senki. Holott rengeteg mindent meg tudunk állapítani abból, hogy valami ciklusfüggő lefolyást mutat, avagy sem. Hiszen ez alapján látom, hogy a panasz a női ciklus bizonyos fázisainak normális velejárója, vagy valami másra kell gyanakodnom” – mondta Dr. Katona Renáta, a FEME nőgyógyász szakértője.

Az utolsó nap figyelése

A menstruációs ciklus végének az a nap számít, amikor még tart az élénk vérzés. Vagyis nem az a nap, amikor már teljesen elmúlt! Illetőleg nem az a ciklus vége, amikor másabb színű, barnásabb, gyengébb vérzést látunk, ugyanis ez már a posztmenstruációs szakaszhoz tartozik. Ha a ciklusunk eltér a normálistól, érdemes orvoshoz fordulni, mert a háttérben betegség is állhat. A havi vérzést akkor tekinthetjük normálisnak, ha 24-38 napos ciklusokban jelentkezik, 8 napnál nem tart tovább és nem okoz lényeges fájdalmat.

shutterstock 1318122857

Ceruza és papír vagy applikáció – ami neked a legegyszerűbb!

Ma már rengeteg lehetőség áll a rendelkezésünkre, hogy minél pontosabb képet kapjunk a menzeszünkről. Vezethetjük papír alapon is egy naptárban, de számos programot, applikációt fejlesztettek már azért, hogy minden nő megtalálja a számára legmegfelelőbb és legegyszerűbb megoldást.

„Én azt látom, hogy a kamaszoknak fogalmuk nincs, mikor menstruáltak utoljára. Az anyukájuk szokták tudni, ők nem igazán. A tiniknek kifejezetten szuper, hogy vannak már ezt segítő appok. De alapvetően minden nőnek csak ajánlani tudom, mert ezekkel a telefonra letölthető alkalmazásokkal tényleg egyszerűbb az életünk” – tanácsolta Dr. Katona Renáta.

Fegyelmetekbe ajánljuk: http://www.pharmapromo.hu/slider-item/nogyogyaszati-naptaralkalmazas

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.