FELELŐSEN MAGADÉRT

A meddőségi kezelés hatása a párkapcsolatra

A meddőnek diagnosztizált pároknak egy kivételesen nehéz élethelyzettel kell megküzdeniük: együtt kell szembenézniük azzal, hogy lehet, nem lesz gyermekük. Ráadásul a meddőségi kezelés egy hosszú, akár több évig tartó időszak is lehet, amely során lehetséges, hogy tönkremegy a párkapcsolat.

Dr. Vesztergom Dórát, a FEME nőgyógyász szakértőjét, reproduktív endokrinológust, meddőségi specialistát kérdeztük arról, hogy a meddőségi kezelés – legyen szó bármilyen orvosi beavatkozásról, például inszemináció, lombik stb. – milyen hatással van a pár életére. A szakember több éve foglalkozik meddőséggel, és különböző habitusú, lelkületű pácienseknek segít abban, hogy legyen kisbabájuk. A doktornő őszintén megosztotta velünk személyes érzéseit, nézőpontját a témával kapcsolatban. 

Milyen hatással van a párkapcsolatra a kezelés?

Dr. Vesztergom Dóra: A meddőségi kezelés általában egy hosszú folyamat, ami nem csak az egyénre, hanem mindkét félre egyaránt hat. Én mindig azt mondom, hogy egy párt kezelünk ilyenkor, őket egészben kell nézni! A meddőség kezelésében sok szakember működik közre, mivel nagyon gyakran az ok összetett. Nem ritka, hogy egy pár elveszik a sok információban, a sok orvos, kivizsgálás, tanács és terápiák között. Sajnos így megy az idő, a nő számára pedig a fontos évek, ami szintén megterhelő lelkileg. Én azt látom, hogy a kezelés időszaka hihetetlenül megerősítheti a párkapcsolatot: összekovácsolódhat a két ember még inkább, hiszen lesz egy közös cél. Továbbá, együtt változtatnak a mindennapjaikon: elkezdenek egészségesebben, tudatosabban élni, például abbahagyják a dohányzást, diétáznak, felhagynak a mozgásszegény életmóddal, elmennek sportolni. Továbbá a nő egyre inkább biztonságban tudja magát, mert ott van a támogató férfi mellette; a férfi pedig erősebbnek, magabiztosabbnak érzi magát azáltal, hogy támogathatja a nőt. Közösen élik meg a csalódást, a reménykedést, az örömöt, a bánatot, és ezeket az érzelmeket együtt dolgozzák fel. Mindez pedig fejleszti a kapcsolatot, és az erősebb elköteleződést egymás iránt – ami akkor is megmarad, hogyha sikerül a baba, illetve akkor is, ha nem. 

Van, hogy a pár nem veszi jól az akadályokat?

Dr. Vesztergom Dóra: Természetesen, az is előfordul, hogy a pár nem bírja a meddőségi kezeléssel járó megpróbáltatásokat, és szakítás, válás lesz a vége. Azt tapasztalom, hogy egy nő mindenre hajlandó, hogy legyen gyermeke, mindent megtesz érte! Még akkor is, ha ő egészséges, és a férfinál fordul elő valamilyen probléma! A meddőnek diagnosztizált párok esetében ma már körülbelül 40-50%-ban férfi eredetű a meddőség, azaz nem jó a spermiumkép, vagy esetleg a test valamilyen funkcionális zavara áll fenn. Viszont, teljesen mindegy ki miatt nem sikerül a fogantatás, a nő minden esetben megszállottan bújja a szakkönyveket, s oly annyira kiképezi magát a témából, hogy mi orvosok is meglepődünk néha. Emiatt előfordulhat, hogy máshol lesz a fókusz, a férfi kevesebb figyelmet kap, és szép lassan eltávolodnak egymástól. Illetve, a meddőnek diagnosztizált pár nemcsak az örömszerzésért szeretkezik: időzíteniük kell a szexuális együttléteket, ami sok mindent el tud venni egy kapcsolatból. Sajnos, néha látom azt is, hogy végre megtörténik a fogantatás, megszületik a baba, és fél év múlva a pár útjai különválnak.  A meddőségi kezelések körülbelül 25%-a végződik válással.

Olyan esetről is hallani, hogy a pár egészséges, mégsem jön össze a baba, mit lehet ilyenkor tenni?

Dr. Vesztergom Dóra: Ez gyakran előfordul. Az esetek 30%-ában a kivizsgálás során nem találunk semmilyen szervi, vagy funkcionális elváltozást egyik félnél sem. Azonban, ebben az esetben is, tudjuk növelni a teherbeesés esélyét asszisztált reprodukciós technikákkal, vagy meddőségi kezeléssekkel, például inszemináció, tüszőérés serkentés, lombik kezelés. Ilyenkor is lényeges, hogy egy megfelelő orvosi módszerrel segítsük a teherbeesést, aminek remélhetőleg fogantatás lesz a vége. Előfordul sajnálatos módon az is, hogy az egészséges párnak mégsem adatik meg a közös baba, és a kezelés ezen nem segít. Orvosilag, ezt ismeretlen eredetű meddőségnek hívjuk. Néha az is megtörténik, hogy a két fél viszonya megromlik a meddőségi kezelés alatt, és elválnak, majd később mindketten találnak egy új párt maguknak, és mindkettőjüknek lesz gyermeke, családja.  

meddo pár2

Mit javasolsz mi segíthet a meddőségi kezelés során párnak lelkileg?

Dr. Vesztergom Dóra: Ha nem hibáztatják magukat, vagy a másikat; ha őszintén és nyíltan meg tudják beszélni a problémáikat. Valamint, ha a család alapítása mindkettőjüknek fontos! A közösen eltöltött minőségi idő is pozitív irányban lendíthet a kapcsolatukon. Illetőleg, nagyon szerencsés, ha nem egyszerre keserednek el, hanem az egyik fél úgymond ki tudja lendíteni a holtpontról a másikat. Ha mindketten tragikusan látják a helyzetet, az a legrosszabb! Én azt tudom tanácsolni, hogy törekedjenek a harmonikus, egészséges életre, illetve bízzanak a választott orvosukban, valamint kérjenek lelki támogatást a családjuktól, barátaiktól, vagy egy szakembertől. Ennél többet nem lehet tenni emberileg. 

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.