FELELŐSEN MAGADÉRT

Mi az a toxikus sokk szindróma, és miért van ott minden tampondobozon?

Több mint negyven évvel ezelőtt terjedt el, hogy a tamponhasználattól vérmérgezést kaphatnak a nők, és súlyosabb esetben ebbe bele is halhatnak. A toxikus sokk szindrómára (TSS) való figyelmeztetés pedig ma is megtalálható szinte minden tampondobozon és használati utasításon. De mi is ez a betegség, és mire kell valójában figyelni? Ezt jártuk körbe Dr. Katona Renátával, a Felelősen Magadért Egyesület szülész-nőgyógyász szakértőjével.

A toxikus sokk szindrómát 1978-ban írták le először. Előfordult néhány eset, amely során a menstruációkor tampont használó lányoknál vérmérgezésre utaló tüneteket találtak, de fontos kiemelni, hogy nem ez volt a jellemző kiváltó ok a betegség kialakulását illetően. A köztudatba mégis úgy robbant be a toxikus sokk szindróma, mint ami a tampon használatához köthető.

A toxikus sokk szindrómát a Staphylococcus aureus baktérium okozza (ritkább esetekben a Streptococcus.) A Staphylococcus méreganyagot, úgynevezett exotoxint termel. Ha a Staphylococcus elszaporodik, és a baktériumok bejutnak a véráramba, akkor a méreganyag vérmérgezést okoz. Viszont csak azoknál az embereknél, akiknél nincs ellenanyag a szervezetükben az exotoxinra. Mivel a menstruációs vérben is ki tud tenyészni a TSS-t okozó baktérium, ezért rendkívül ritkán előfordulhat, hogy a tamponhasználat vérmérgezést idéz elő, de általában műtétek, nagyobb sebek szövődményeként alakul ki. (Egy amerikai kutatás szerint a szindróma évente 0,003-0,006%-át érinti a lakosságnak.

„Praxisom során számtalan alkalommal találkozom azzal, hogy egy vagy több napra is bent felejtődött a tampon a hüvelyben. Fiatal, sportoló kislányoknál fordul elő, akik nem tudják levenni, és csak a nap végén vagy másnap keresnek fel. Továbbá felnőtt nők néha két tampont is feltesznek. Nem hanyagságról van szó. Néha éjszaka fáradtan, félálomban intézi valaki a tamponcserét, és előfordul, hogy nincs tudatában mi is történik. Majd reggel az egyiket eltávolítja, és nem tűnik fel neki, hogy van még egy a hüvelyben. Erre csak egy-két nap után jön rá, és nem tudja leszedni. Ez okozhat számos kisebb-nagyobb, ám kezelhető fertőzést, de nem találkoztam még azzal, hogy ez toxikus sokk szindrómát okozott volna. Annyira ritka a tamponhasználathoz kötődő TSS, hogy bátran ki lehet jelenteni, hogy lehet tampont használni! Ez a betegség tulajdonképpen egy vérmérgezés, ami egy átlagembert szinte kizárt, hogy érint. Leginkább sebészeti osztályokon fordul elő, legyengült immunrendszerű pácienseknél, például fekélyes betegeknél vagy amputáció után. Vagyis a toxikus sokk szindróma nem csak nőket érint, és nem csak tamponhasználathoz köthető. Természetesen nem tesz jót, ha sokáig fennmaradt a tampon, mivel okozhat a hüvelyből felszálló kismedencei gyulladást” – mondta el Dr. Katona Renáta, a FEME szülész-nőgyógyász szakértője.

A doktornő ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az egyéb fertőzések elkerülése érdekében 4-6 óránként mindenképp cserélni kell a tampont. Valamint, egyből keressünk fel egy nőgyógyászt, ha segítségre van szükségünk a tampon eltávolításához, ne várjunk vele napokat, és ne szégyelljük magunkat!

 

A TSS-tünetei

  • hasmenés,
  • láz,
  • izomfájdalom,
  • hányás,
  • bőrhámlás,
  • torokfájás
  • és a bőr kivörösödése

 

A TSS következményei

  • több szervrendszert érint, ezért a következménye gyomor-bélrendszeri problémák;
  • idegrendszeri- és vese-máj károsodás lehet.
  • Súlyos esetben a keringés teljes összeomlásához is 

 

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.