FELELŐSEN MAGADÉRT

Higiénia a menzesz alatt

Köztudott, hogy a menstruáció alatt tudatosabban, extra odafigyeléssel érdemes elvégeznünk a napi tisztálkodást. Dr. Katona Renáta, a FEME szülész-nőgyógyász szakértője segítségével összegyűjtöttük, hogy mit is jelent ez a gyakorlatban, melyek a legfontosabb tudnivalók és tanácsok.

Arról már sokszor hallhattunk, hogy menzesz idején különösen ügyelni kell az alapos higiéniára. Ahhoz, hogy ez ügyben ne essünk túlzásba, de ne is kezeljük túl lazán sem, fontos megérteni, miért kulcsfontosságú a megfelelő menstruációs higiénia. A hüvely öntisztító tulajdonsággal rendelkezik, vagyis csak a szeméremdombot, a szeméremajkakat kellene tisztán tartani, a hüvelyt magát nem kell rutinszerűen intimzuhannyal kiöblíteni! Azért kifejezetten fontos a menzesz alatti intim tisztálkodás, hogy elkerüljük a fertőzéseket: mivel a menstruációs váladék a méhnyakon keresztül távozik, ezért ilyenkor „nyitva van” a méhnyak, és azon keresztül könnyebben feljutnak a kórokozók a méhüregbe, onnan pedig a petevezetékbe, petefészekbe, hasüregbe. Szaknyelven azt mondják, hogy a havi vérzéskor a „felszálló fertőzéseknek” fokozottan ki van téve a szervezet.

Így lesz tiszta!  

A szeméremtestet naponta kétszer ildomos lemosni, majd megtörölni, ugyanis ez a felület a menzesz időszakában nedvesebb. Legjobb, ha csak meleg vízzel mossuk meg az intim területet, az összes többi tisztálkodószer (szappan, tusfürdő) csak kiszárítja a hüvely nyálkahártyáját. A hüvely belsejének kimosása, az irrigátor alkalmazása kifejezetten rossz ötlet a menstruáció idején: a hüvelyflóra egyensúlya felborul, és nagyobb eséllyel szaporodnak el a baktériumok. Amennyiben valakinek érzékeny a bőre – könnyen berepedezik a bőrfelület a szeméremtesten vagy a környékén –, akkor segítség lehet pH-azonos kamillás, aloe verás mosakodó, száraz törlőkendő használata. A doktornő felhívta arra a figyelmet, hogy ne vásároljunk fertőtlenítőt tartalmazó intimkendőt, ugyanis az nem az intim terület lemosására, hanem a környezet, kezünk tisztántartására használatos. Vagyis az elpusztítja a bőr és intim területek normál flóráját. 

Tampon vs. betét

Arra az örök kérdésre, hogy tampont vagy betét használjunk-e, Dr. Katona Renáta úgy válaszolt, hogy ez mindig egyénfüggő: „azt kell eldönteni, hogy kinek mi a komfortos”. Ez függ az életviteltől, a távozó vér mennyiségétől, a személyes preferenciáktól is. Az bizonyos, hogy éjszakára ne helyezzünk fel tampont, viszont napközben nyugodtan dönthetünk a betét vagy a tampon mellett. A tampont és a betétet is cseréljük négy-hat óránként, továbbá soha ne felejtsünk el előtte és utána is kezet mosni! Előfordulhat, hogy valaki allergiás a szárnyas betétek ragasztójának anyagára, ami égető, viszkető érzéssel jár, ez esetben más típusú betétet kell választani. Ma már a tampon és a betét mellett léteznek más eszközök is a vér felfogására, például a menstruációs tölcsér. A doktornő úgy véli, az a legjobb, ha mindig azt a megoldást választjuk, ami számunkra a legmegfelelőbb, a legkényelmesebb.

Kellemetlen szagok

A menstruációkor a távozó váladéknak (elsősorban a vörösvérsejtek miatt) van egy bizonyos, sokak szerint kellemetlen szaga. Van, akit ez annyira zavar, hogy irrigátorral, intim dezodorral próbálja meg eltűntetni. A FEME szakértője hangsúlyozta, hogy ennek a szagnak a megléte egy normális, természetes jelenség, nem szabad semmivel sem „kezelni”! A hüvelyöblítőket egyenesen felejtsük el ilyenkor, mivel a vér útján terjedő betegségek rizikófaktora magas.

Megfelelő alsónemű

A havi vérzéskor pamutfehérneműt hordjunk, ugyanis a szintetikus anyagok fokozzák a verejtékezést – a pangó verejték pedig a kórokozók elszaporodásához vezethet. Amennyiben nem menstruálunk, akkor is egészségesebbek a pamut anyagú bugyik, mivel ilyenkor jobban szellőzik, levegőzik az intim testrész.

WC-használat

Minden egyes alkalommal, de menstruációkor kiváltképp lényeges, hogy mosdóhasználatot követően elölről hátrafelé, a hüvelynyílástól a végbélnyílás felé töröljük meg a fenekünket. Amennyiben ezt a műveletet visszafelé végezzük el, akkor a béltraktusból kólibaktérium kerülhet a hüvelybe, húgycsőbe, aminek a következménye hólyaghurut is lehet. Szintén a különböző fertőzések elkerülése végett alapvető szabály, hogy soha ne üljünk le a nyilvános WC-re! Ha a szükség úgy hozza, akkor takarjuk le papírral a toalett peremét.

További jótanács

A menzeszkor nem ajánlott uszodába, szaunába járni, sport után közös zuhanyzóban mosakodni. Továbbá a FEME szakértője azt tanácsolja, hogy menstruáció ideje alatt ne éljünk behatolásos szexuális életet.

Kapcsolódó cikkek a témában

https://www.fme.hu/index.php/a-noi-egeszsegrol/55-noi-higienia-csak-okosan

https://www.fme.hu/index.php/a-noi-egeszsegrol/70-intim-higienia-a-parkapcsolatokban-mire-figyeljunk

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.